11.2.07

Easytag / id3v1 & id3v2

Easytag on erittäin kätevä ohjelma siihen, kun pitää kirjoittaa tageja biiseihin, tarkastaa niitä, tai vaihtoehtoisesti nimetä uudelleen tiedostoja. Käytännössä toimii ainakin .mp3 ja .ogg-tiedostoille. Kyseessä on siis id3-tagit, joista musiikkisoittimet, kuten xmms, winamp ja niin edelleen kaivavat biiseille tiedot. Eli nimen, esittäjän, ja joissain tapauksissa esim. levyn nimen, raidan numeron ja niin edelleen, mikäli niin halutaan, ja tageihin ne on kirjoitettu.
Id3-tageista on olemassa versiot 1 ja 2. Kuten yleensä, id3v1 on vanhempien soittimien tukema, id3v2 sitten uudempien versioiden. Ja tämä aiheuttaa hieman harmaita hiuksia muutamissa tapauksissa, nimittäin joskus käy niin, että juuri se tagi, kumpaa soitin haluaisi lukea, on tyhjä, tai vääränlainen. Hätä ei ainakaan xmms:n kanssa ollut aiemmin tämännäköinen, vaan sitten otettiin sitä oikeaa hiirenkorvaa, ja klikattiin että "fileinfo" ja muokattiin haluamaansa tietoa. Muistaakseni winampissakin oli, ainakin vanhemmissa versioissa vaihtoehto, että saattoi kirjoittaa toisen, soittimen ensisijaisesti käyttämän tagin, ja lisäksi sitten kopioida tiedot kirjoittamastaan tagista siihen toiseenkin. Kätevää sinäänsä, kun ajatellaan yhtä biisiä, tai ehkä pariakin. Tapauksissa, joissa tageja ei ole, soitin käsittääkseni sitten ottaa esittäjän ja artistin tiedot tiedostonimestä, jotka yleensä ovat hyvin sekavia. Aikoinaan itse kulutin monta tuntia siihen, että yhtenäistin tiedostojen nimeämistavan, sillä minua ärsytti suunnattomasti ne, jotka olivat muotoa 03-hitonhienootrancejuttuu-huitsin-fantsuu-proteusta-vaikka.mp3
No, päivityksessä xmms:n suhteen kävi vähän hassusti: olivat halunneet yhtenäistää tagit, jotta ei tarvitsisi kahteen eri paikkaan kirjoittaa / kopioida tietoja. Tämä yhdistys teki käytännössä sen, että soittimeni näytti tagin, josta se ei ilmoittanut, oliko kyseessä siis id3v1 vaiko id3v2, ja antoi muokata näin ollen vain sitä tuntematonta. Eipä siinä mitään, mutta kun se kuitenkin luki sitä toista käyttämäänsä, eikä sitä, mitä minä yritin muokata. Iski hetkeksi siis tenkkapoo, että mikä eteen, kun soittimessa näytti soivan opus - life is live. Yksi hassu kirjain ja miljoona välilyöntiä ärsyttivät siinä määrin, että asialle oli tehtävä jotain. Lisäksi käyttämäni Last.fm-tilastointi vaatii suht oikeanlaiset tagit, jos mielii saada ilon irti mahdollisimman monesta palvelun tarjoamasta jipposesta.
EasyTag toimii siis siten, että asennuksen jälkeen käynnistetään ohjelma normaalisti. Siellä on monenlaisia valikkoja ja asetuksia, mitä voipi ronkkia mieleisekseen. Ulkonäkö on simppeli, ja ohjelmasta näkee heti, missä mikäkin sijaitsee. Ylhäällä on siis työkalurivejä, joista löytyy kaikki tarvittava kätevästi yhdellä klikkauksella, tai sitten ihan valikoista valitsemalla. Kuvakkeet ovat käteviä, kun oppii hahmottamaan symbolit.
Alhaalla siis on normaali "tiedostohakemistopuu". Kaikki kansiot näkyvät, fileet eivät. Seuraavaksi tulee sitten laatikko, joka on tyhjä niin kauan, kunnes avaat jonkun kansion, missä on oikeanlaisia tiedostoja. Kliksutellaan siis kansiota kansion perään auki, kunnes löydetään ne omat musiikit sieltä.
Oikealla näkyy maalattuna olevan fileen tiedot; ylhäällä tietoa fileestä, ja alempana sitten se varsinainen id3-tag. Easytag on älykäs, ja kirjoittaa automaattisesti molemmat tagit, joten aikaa ei tuhraannu siihen, että joutuisi kliksuttelemaan kopioimiskäskyjä tai tarkastelemaan, että "muistinkos minä nyt molemmat tagit siihen kappaleeseen mikä oli kolme hakemistoa johonkin suuntaan..."
Sitten elämä helpottuukin kummasti taas, kun opetellaan muutama simppeli kikka: id3-tag-laatikossa lukee esim. artist, eli esittäjä, ja name, eli biisin nimi. Sitten kysellään myös albumin nimeä ja raitanumeroa. Jokaisen kentän jälkeen tulee pieni harmaa laatikko, jota kliksuttelemalla ei näytä tapahtuvan mitään erityistä, mutta se vaan kököttää siinä. Se pieni laatikko kyllä helpottaa urakkaa huomattavasti, nimittäin sen avulla voidaan valita esitäytetyksi kenttä useille fileille yhtä aikaa: esim, jos sinulla on Alanis Morrissettea, joissa artistin kohdalla lukee häiritsevästi esim. Allannis, niin asia on helposti korjattu: Valitset maalatuksi kaikki fileet, jotka ovat samalta artistilta, kirjoitat artist-kenttään oikean esittäjän, ja kliksautat pientä harmaata laatikkoa. Sitten kliksautat maalauksen pois, ja alat nimetä biisejä. Saman voi tehdä helposti esim. albumin nimen kohdalla. Raitanumeroa tuskin kannattaa tällä periaatteella laittaa.. Mutta kommentitkin voi näin laitella.
Jos biiseissä on valmiina oikeanlainen tiedostonimi, voi elämäänsä helpottaa kummasti sillä, että laittaa easytagin kirjoittamaan tagit tiedostonimen perusteella. Tai vastaavasti, jos tiedostonimet ovat perseellään, voi tagin perusteella ohjelman laittaa tekemään tiedostonimet siistiksi ja yhdenmukaisesti.
Otetaan esimerkiksi nyt sitten tilanne, jossa tiedostonimet olisivat oikein, mutta tagit puuttuisivat / olisivat väärät. Silloin valitaan halutut tiedotot, ja klikataan kuvakkeesta joka näyttää vihreältä paperiarkilta. Hiiren päällevienti ilmoittaa että "scan files". Scan files avaa pienehkön lootan, joka näyttää heprealta, ellei tiedä, mistä on kyse. Lootan otsikkona lukee että "Tag and File Name scan". Sitten kysytään että "scanner" ja siinä on vetovalikko. Sitten on kivoja kuvakkeita, ja alla boxi, jossa taas vetovalikko, sekä outoja merkkejä. Valikosta paljastuu lisää outoja merkkejä.
Scanner-kohdasta valitaan nyt sitten "Fill tag". Alemmas on todennäköisesti ilmestynyt jotain tyyliin %a_-_%t
Eli kovin outoja merkkejä. No, tämä on ohjelman (useimpien, itseasiassa..) tapa ymmärtää tiedostoja. Perehdytään tähän myöhemmin, ehkä. Mutta niin: %a tarkoittaa artistia, %t tarkoittaa title, eli kappaleen nimeä. Vaihtoehtona on myös %b ja %n ja muita mukavia. Onneksi kaikkien näiden merkityksen voi päätellä suhteellisen helposti, sillä easytag näyttää alla esimerkin. Esimerkiksi kappale Cokkelin Civittaejaet - Kakkonen on ykkönen näyttäisi siis tältä:
%a = Cokkelin Civittaejaet || %t = kakkonen on ykkönen .
Kun kaikki tiedot tässä ikkunassa näyttävät oikealta, jätetään pikkuikkuna auki, ja painetaan pääikkunasta uudestaan sitä "scan files" nappia, ja sen jälkeen levykkeen kuvaa, josta easytag tallentaa kirjoitettavan tagin. Asetuksista riippuen kysytään, että haluatko nyt kirjoittaa vai etkö, ja mikäli tiedostoja on iso määrä, kannattaa laittaa ruksi kohtaan, joka utelee, että tullaanko tätä toimenpidettä toistamaan tuleviin tiedostoihin automaattisesti. Tai sitten, jos on kliksuttelufetissi, voi kliksutella ookoota muutaman kerran enemmän.
Kun sitten taas on tilanne, että tagit ovat paikallaan, mutta tiedostojen nimissä on ylimääräisiä peelomerkkejä ja alaviivoja, tällä samalla file scan -toiminnolla sitten muutetaan niitäkin. Eli taas maalaillaan halutut tiedostot, ja klikataan pikkuikkuna auki. Sitten valitaan scanner-kohdasta "Rename File and Directory". Taas outoja merkkejä, joiden merkitys on sama kuin edellisessä kohdassa. Alareunan esimerkki pitäisi saada nyt näyttämään siltä, millaiseksi se halutaan: itse suosin taas samaa: %a - %t jolloin tiedostonimeni tulisi näyttämään tältä:
Cokkelin civittaejaet - kakkonen on ykkönen.mp3 Simppeli ja nätti.
Jos joku tykkää saada tiedostonimeen näkyviin myös levyn nimen, kappaleen raidan jne, niin vetovalikosta vain valitsemaan haluamanlaisensa ulkonäkö. Vaatii vähän päättelykykyä tai tietämystä, mutta ei ole juurikaan niin ylivoimaista, kuin miltä aluksi saattaa näyttää.
Lopuksi painetaan taas samalla tavalla: ensin pikkuikkunan ollessa auki, painetaan pääikkunasta scan files - kohtaa, ja sen jälkeen sitten levykkeen kohtaa, eli Save.

Elämää helpottava ohjelma kerrassaan.

Labels: ,

3 Comments:

Blogger Lord B. said...

No hitto, sinähän olet kirjoittanut merkinnän tänne! Pitää varmaan alkaa itsekin ideoimaan jotain painokelpoista (eli jotain muuta kuin linkkejä kunnollisiin ohjeisiin ja "rtfm, n00bs"-merkintöjä). Tässä joskus.

18/2/07 16:56  
Blogger -TC- said...

:D

23/2/07 09:41  
Blogger Mehukas ja riittoisa punaherukka said...

Ihan kivaa tekstiä:)

Muistatko ottaa kantaa myös Mauno Koiviston, Paavo Väyrysen, Pertti Paasion munaukseen 1991 jolloin jätettiin vaatimatta Karjalaa takaisin

Punaherukkasi ;)

Karjala takaisin terveisin

25/8/07 12:17  

Post a Comment

<< Home

ILMIANNA POLIISILLE?