Peruskäskyjä. osa I
Usein, jos seuraat vierestä kun joku toinen kohentaa konettasi, se näyttää kutakuinkin satunnaiselta liudalta kirjaimia, joista joitain voi ymmärtää logiikan avulla. Kuten nyt vaikka esim. toisen kirjoittaessa cd jotakin, niin se ei tarkoita mitään cd-levyyn liittyvää, vaan cd = changing directories, eli vaihtaa hakemistosta pois, jonnekin toiseen määriteltyyn hakemistoon. Siirtymisen voi määritellä joko hakemiston nimellä, tai poistumisen edelliseen hakemistoon. Eli jos kirjoitat cd .. pääset edelliseen hakemistoon, mikä on "hakemistopuussa" edellisenä. Pelkkä cd itsessään kirjoitettuna ilman mitään tarkempia parametrejä vie takaisin kirjautuneen käyttäjän kotihakemistoon. Saman tuloksen saa kirjoittamalla myös cd ~. Alla on listana aakkosjärjestyksessä lueteltuna muutamia yleisimpiä, millä pääsee jo alkuun.
Aina kun törmäät tuntemattomaan käskyyn, kannattaa muistaa että man on ystävä. Jos haluat tietää, mitä cat tekee, voit varmistaa kaiken kirjoittamalla man cat. Käytännössä man on manuaali eli "käsikirja". Tuttavien kesken sitten vaikka "helppi".
Tämä ei todellakaan ole kaikenkattava lista, mutta ehkä tästä on jotain apua. On kuitenkin muutamia yleisiä käskyjä/komentoja, joita en ole tähän ottanut mukaan, mutta joita käytetään usein; käytä niihin man:nia lisä-infon saamiseksi. [Vinkkinä todettakoon, että kun olet saanut tarpeeksi tietoa manuaalista, ja haluat pois sieltä, niin paina vain näppiksestä q, eli quit.]
Useille käskyille kuitenkin käytetään kaverina parametrejä, joilla tarkennetaan ja selvennetään sitä, mitä ollaan tekemisissä. Kaikkia näitä parametrejä ei voi, eikä kannata käydä läpi jokaisen käskyn yhteydessä. Eikä niitä voi muistaa millään. Kaikkein helpommalla siis pääsee, kun käyttää tässäkin tapauksessa manuaalia. Sieltä selaamalla [vaikka nuolinäppäimmillä] löytää kunkin käskyn yhteydessä kelpaavat parametrit ja niiden selitykset.
cat
Concatenate files and print on the standard output.
Käytännössä "dumppaa parametrinä olevan tiedoston konsoliin/terminaaliin". Eli esim. cat /home/joku/jotain.txt aiheuttaisi sen, että käyttäjän "joku" kotihakemistossa oleva "jotain.txt" niminen tekstifile on luettavissa konsolissa.
cd
Changing directories, moving around.
Käsiteltiinkin alussa.
chmod
Changing permissions on a file or directory.
Kuvauksen mukaisesti siis muuttaa fileen tai tiedoston oikeuksia.
chown
Changing ownership of files and directories.
Tämän kanssa voit muuttaa haluamiesi tiedostojen ja kansioiden omistajuutta.
cp
Copying files.
Kopioi tiedostoja.
date
Displaying and setting dates.
Käytetään päivämäärän asetusten muuttamiseen, ja pelkkä date tulostaa näkyviin sen hetkisen päivämäärän ja kellonajan.
diff
Differences between files.
Vertailee tiedostojen eroavaisuuksia rivi riviltä.
exit
Stopping a process and coming back home.
Pääset pois kaikesta siitä, mitä olet tekemässä. Kirjoitettaessa exit omassa kotihakemistossa esim. juuri kun olet avannut terminaalin, aiheuttaa sen, että poistut terminaalista ja terminaali sulkeutuu.
find
Searching for files in a directory hierarchy.
Etsii tiedostoja hakemistorakenteesta. Eli jos meillä on "muumi"-niminen tiedosto, kotihakemistossa jossain, mutta emme muista missä, niin kirjoitamme terminaalissa muumin löytääksemme find muumi, jonka jälkeen terminaali etsii, ja löytäessään ilmoittaa meille, missä muumi on.
finger
Gathering information about users.
Tällä voit etsiä tietoja käyttäjästä. IRC-maailmasta monille tuttu juttu. Parametreillä yleensä määritellään, mitä tietoja halutaan nähdä.
grep
Searching for lines that match regular expressions.
Käytetään aina niin, että määritellään tiedosto, josta etsitään tiettyä sanaa. Grep palauttaa sitten ne rivit, joilla k.o sana esiintyy. Voidaan käyttää yhdessä pipen kanssa. [Pipe, eli pystyviiva |, ohjaa yhden komennon outputin toiseen.]
Esimerkki: cat /home/joku/muumi.txt | grep maailma
Tässä cat tulostaa joku-nimisen käyttäjän kotihakemistossa olevan muumi.txt:n konsoliin; ja grep määrittelee catille, että tulostetaan vain tietyt rivit näkyviin, eli tässä tapauksessa "maailma" määrittelee näkyviin k.o tekstitiedostosta vain ne rivit, joilla esiintyy sana "maailma". Kuten otsikko, joka on mahdollisesti "muumimaailma" ja neljäs rivi, joka kuuluisi vaikka "muumimaailmassa on mukavaa".
head
Printing the beginning of a file.
Näyttää ensimmäiset 10 riviä jokaisen tiedoston alusta.
kill
Terminating processes.
Yleensä pysäyttää parametrinä annetun pidin. [Pid = Process ID, eli jokaisella prosessilla on oma id-numeronsa.] Usein käytetään killall-softaa, joka etsiii parametrinä annetun softan kaikki pidit, ja syöttää ne yksi kerrallaan kill-komennolle. Tämä helpottaa elämää jonkun verran. Käytetään siis seuraavanlaisesti: killall opera
Tämä siis lopettaisi kaikki opera:n prosessit, eli mitään operasta ei jäisi siltä erää pyörimään taustalle. Joskus nimittäin voi käydä niin, että vaikka sulkisi jonkun ohjelman, niin osa sen prosesseista jää taustalle pyörimään. Tämä taas voi vaikka estää ohjelmaa käynnistymästä uusiksi, tai aiheuttaa jotain muuta häiriötä.
ls
Listing files.
Listaa kyseisessä hakemistossa olevat tiedostot. Oletuksena aakkosjärjestykseen, ellei toisin parametrien avulla määritellä.
man
Using the online manual.
Eli se alussa esimerkein kerrottu manuaali, jonka avulla voi selvittää mysteerikomentoja ennen niiden käyttämistä.
mkdir
Making directories.
Tämän avulla voi luoda uusia hakemistoja.
mv
Moving and renaming files.
Käytetään tiedostojen siirtelyyn sekä uudelleennimeämiseen siinä hakemistossa, missä olet.
Oletetaan, että olet muumi-aiheisessa hakemistossa, joka on paikassa /home/joku/muumimaailma.
mv muumipeikko.txt nuuskamuikkunen.txt muuttaa muumipeikon nuuskamuikkuseksi.
mv muumipeikko.txt /home/joku/muumilandia siirtää muumipeikkotekstin muumimaailmasta muumilandiaan.
Jos haluat tehdä sekä siirron että nimeämisen yhtäaikaa, se onnistuu siten, että laitat ensin vanhan nimen, ja sen jälkeen kirjoitat siirtopaikan, jonka perään sitten uuden nimen siirrettävälle tiedostolle, eli esim.
mv muumipeikko.txt /home/joku/muumilandia/nuuskamuikkunen.txt
Jos taas haluat siirtää useamman tiedoston kerralla, sekin onnistuu. Alla olevassa esimerkissä siirretään muumipeikko ja niiskuneiti muumilandiaan:
mv muumipeikko.txt niiskuneiti.txt /home/joku/muumilandia
passwd
Creating or changing passwords.
Muuttaa kirjautuneen käyttäjän salasanan. Kun kirjoitat tämän, se kysyy ensiksi salasanaa, jonka jälkeen uuden salasanan kahdesti. Mikäli kaikki on oikein, salasana vaihdetaan.
ps
Active processes.
Näyttää, mitä k.o sessiossa on ajossa. Useimmiten siis komentotulkki ja se itse ps.
Parametreistä riippuen siis näyttää haluttuja aktiivisia prosesseja; esim ps ax näyttää aktiiviset prosessit, joita kirjautuneella käyttäjällä on lupa nähdä.
pwd
Printing the pathname, present/print working directory.
Näyttää hakemistopolun. Hyödyllinen tilanteissa, jossa et ole täysin varma, ja kaipaat varmistusta. Esim. Terminaali kun käynnistyy, se saattaa näyttää tältä; joku@koneennimi:~$ jolloinka et voi olla varma, mikä on polku siihen, missä olet. Näin ollen kun kirjoitat pwd tässä kohtaa, se todennäköisesti käyttöjärjestelmästä riippuen ilmoittaisi poluksi /home/joku/
rlogin
Logging into remote systems.
Käytetään tilanteissa, jossa kirjaudutaan etänä muulle koneelle. Liittyy siis SSH clientteihin ja sellaisiin, mitä käsitellään myöhemmin. Peruskäsky on siis login jonka avulla päästään kirjautumaan yleensä systeemiin.
rm
Removing files and directories.
Poistaa tiedostoja ja hakemistoja. Yleisimmin tätä ei pidä käyttää, mikäli joku neuvoo sinua tekemään jomman kumman seuraavista; joko rm -rf tahi rm -fr [sama käsky parametrit eri järjestyksessä].
Tämä poistaisi kaikki tiedostot ja hakemistot alihakemistoineen; normaalikäyttäjällä se aiheuttaisi vain sen, että oma kotihakemisto tyhjenee, sillä normaalikäyttäjällä ei ole oikeuksia muualle. Mutta jos tämän tekisi root-käyttäjänä juuressa, se tyhjentäisi jokaisen levyn, joka olisi mountattuna sillä hetkellä. Käytä siis vain niissä tilanteissa, kun olet todella varma, mitä olet tekemässä.
rmdir
Removing directories.
Poistaa tyhjän hakemiston. Jos yrität käyttää hakemistoon, missä on tavaraa, saat vain varoituksen siitä, että hakemisto ei ole tyhjä.
su
Logging in as another user.
Yksistään su kirjautuu root-käyttäjäksi normaalikäyttäjän rinnalle salasanaa kysyen. Mikäli haluaisit tilapäisesti vaihtaa toiseksi käyttäjäksi, se onnistuisi kirjoittamalla su:n perään käyttäjänimi. Esim. Muumipeikon ollessa koneella, hän voisi vaihtaa niiskuneidiksi [olettaen, että muumipeikko tietäisi niiskuneidin salasanan] kirjoittamalla su niiskuneiti
Mikäli Muumipeikko on vaihtanut rootiksi, häneltä ei enää kysytä salasanoja, vaan hän pääsee kirjautumaan kenenä hyvänsä.
Tässä on hyvä muistaa, että su avaa aina uuden istunnon vanhan päälle. Eli jos olet muumipeikko, ja menet su:n avulla rootiksi ja sen jälkeen niiskuneidiksi, niin seuraava joka tulee koneelle, on kirjautuneena niiskuneidiksi. Mikäli seuraava käyttäjä kirjoittaa exit niin niiskuneiti tippuu pois, ja tila palautuu rootiksi. Jonka jälkeen normaaliksi muumipeikko-käyttäjäksi palaaminen vaatisi siis vielä yhden exitin. Tämä on vähän kuin kasaisi ämpäreitä sisäkkäin. Päästäkseen takaisin lähtötilaan, pitää kirjoittaa yhtä monta exittiä kuin on käyttäjän vaihdosta.
tail
Printing the end of a file.
Head:n kaveri; tämä vain näyttää viimeiset 10 riviä tiedoston lopusta.
who
Displaying information about a system.
Näyttää, ketä on kirjautuneena systeemiin. Parametrien avulla kertoo muutakin infoa järjestelmästä.
whoami
Print effective user id.
Kertoo sinulle kuka olet siinä vaiheessa kun olet eksyksissä sen suhteen, oletko muumipeikko, nuuskamuikkunen, root-käyttäjä vai lähellä hemulia.
Aina kun törmäät tuntemattomaan käskyyn, kannattaa muistaa että man on ystävä. Jos haluat tietää, mitä cat tekee, voit varmistaa kaiken kirjoittamalla man cat. Käytännössä man on manuaali eli "käsikirja". Tuttavien kesken sitten vaikka "helppi".
Tämä ei todellakaan ole kaikenkattava lista, mutta ehkä tästä on jotain apua. On kuitenkin muutamia yleisiä käskyjä/komentoja, joita en ole tähän ottanut mukaan, mutta joita käytetään usein; käytä niihin man:nia lisä-infon saamiseksi. [Vinkkinä todettakoon, että kun olet saanut tarpeeksi tietoa manuaalista, ja haluat pois sieltä, niin paina vain näppiksestä q, eli quit.]
Useille käskyille kuitenkin käytetään kaverina parametrejä, joilla tarkennetaan ja selvennetään sitä, mitä ollaan tekemisissä. Kaikkia näitä parametrejä ei voi, eikä kannata käydä läpi jokaisen käskyn yhteydessä. Eikä niitä voi muistaa millään. Kaikkein helpommalla siis pääsee, kun käyttää tässäkin tapauksessa manuaalia. Sieltä selaamalla [vaikka nuolinäppäimmillä] löytää kunkin käskyn yhteydessä kelpaavat parametrit ja niiden selitykset.
cat
Concatenate files and print on the standard output.
Käytännössä "dumppaa parametrinä olevan tiedoston konsoliin/terminaaliin". Eli esim. cat /home/joku/jotain.txt aiheuttaisi sen, että käyttäjän "joku" kotihakemistossa oleva "jotain.txt" niminen tekstifile on luettavissa konsolissa.
cd
Changing directories, moving around.
Käsiteltiinkin alussa.
chmod
Changing permissions on a file or directory.
Kuvauksen mukaisesti siis muuttaa fileen tai tiedoston oikeuksia.
chown
Changing ownership of files and directories.
Tämän kanssa voit muuttaa haluamiesi tiedostojen ja kansioiden omistajuutta.
cp
Copying files.
Kopioi tiedostoja.
date
Displaying and setting dates.
Käytetään päivämäärän asetusten muuttamiseen, ja pelkkä date tulostaa näkyviin sen hetkisen päivämäärän ja kellonajan.
diff
Differences between files.
Vertailee tiedostojen eroavaisuuksia rivi riviltä.
exit
Stopping a process and coming back home.
Pääset pois kaikesta siitä, mitä olet tekemässä. Kirjoitettaessa exit omassa kotihakemistossa esim. juuri kun olet avannut terminaalin, aiheuttaa sen, että poistut terminaalista ja terminaali sulkeutuu.
find
Searching for files in a directory hierarchy.
Etsii tiedostoja hakemistorakenteesta. Eli jos meillä on "muumi"-niminen tiedosto, kotihakemistossa jossain, mutta emme muista missä, niin kirjoitamme terminaalissa muumin löytääksemme find muumi, jonka jälkeen terminaali etsii, ja löytäessään ilmoittaa meille, missä muumi on.
finger
Gathering information about users.
Tällä voit etsiä tietoja käyttäjästä. IRC-maailmasta monille tuttu juttu. Parametreillä yleensä määritellään, mitä tietoja halutaan nähdä.
grep
Searching for lines that match regular expressions.
Käytetään aina niin, että määritellään tiedosto, josta etsitään tiettyä sanaa. Grep palauttaa sitten ne rivit, joilla k.o sana esiintyy. Voidaan käyttää yhdessä pipen kanssa. [Pipe, eli pystyviiva |, ohjaa yhden komennon outputin toiseen.]
Esimerkki: cat /home/joku/muumi.txt | grep maailma
Tässä cat tulostaa joku-nimisen käyttäjän kotihakemistossa olevan muumi.txt:n konsoliin; ja grep määrittelee catille, että tulostetaan vain tietyt rivit näkyviin, eli tässä tapauksessa "maailma" määrittelee näkyviin k.o tekstitiedostosta vain ne rivit, joilla esiintyy sana "maailma". Kuten otsikko, joka on mahdollisesti "muumimaailma" ja neljäs rivi, joka kuuluisi vaikka "muumimaailmassa on mukavaa".
head
Printing the beginning of a file.
Näyttää ensimmäiset 10 riviä jokaisen tiedoston alusta.
kill
Terminating processes.
Yleensä pysäyttää parametrinä annetun pidin. [Pid = Process ID, eli jokaisella prosessilla on oma id-numeronsa.] Usein käytetään killall-softaa, joka etsiii parametrinä annetun softan kaikki pidit, ja syöttää ne yksi kerrallaan kill-komennolle. Tämä helpottaa elämää jonkun verran. Käytetään siis seuraavanlaisesti: killall opera
Tämä siis lopettaisi kaikki opera:n prosessit, eli mitään operasta ei jäisi siltä erää pyörimään taustalle. Joskus nimittäin voi käydä niin, että vaikka sulkisi jonkun ohjelman, niin osa sen prosesseista jää taustalle pyörimään. Tämä taas voi vaikka estää ohjelmaa käynnistymästä uusiksi, tai aiheuttaa jotain muuta häiriötä.
ls
Listing files.
Listaa kyseisessä hakemistossa olevat tiedostot. Oletuksena aakkosjärjestykseen, ellei toisin parametrien avulla määritellä.
man
Using the online manual.
Eli se alussa esimerkein kerrottu manuaali, jonka avulla voi selvittää mysteerikomentoja ennen niiden käyttämistä.
mkdir
Making directories.
Tämän avulla voi luoda uusia hakemistoja.
mv
Moving and renaming files.
Käytetään tiedostojen siirtelyyn sekä uudelleennimeämiseen siinä hakemistossa, missä olet.
Oletetaan, että olet muumi-aiheisessa hakemistossa, joka on paikassa /home/joku/muumimaailma.
mv muumipeikko.txt nuuskamuikkunen.txt muuttaa muumipeikon nuuskamuikkuseksi.
mv muumipeikko.txt /home/joku/muumilandia siirtää muumipeikkotekstin muumimaailmasta muumilandiaan.
Jos haluat tehdä sekä siirron että nimeämisen yhtäaikaa, se onnistuu siten, että laitat ensin vanhan nimen, ja sen jälkeen kirjoitat siirtopaikan, jonka perään sitten uuden nimen siirrettävälle tiedostolle, eli esim.
mv muumipeikko.txt /home/joku/muumilandia/nuuskamuikkunen.txt
Jos taas haluat siirtää useamman tiedoston kerralla, sekin onnistuu. Alla olevassa esimerkissä siirretään muumipeikko ja niiskuneiti muumilandiaan:
mv muumipeikko.txt niiskuneiti.txt /home/joku/muumilandia
passwd
Creating or changing passwords.
Muuttaa kirjautuneen käyttäjän salasanan. Kun kirjoitat tämän, se kysyy ensiksi salasanaa, jonka jälkeen uuden salasanan kahdesti. Mikäli kaikki on oikein, salasana vaihdetaan.
ps
Active processes.
Näyttää, mitä k.o sessiossa on ajossa. Useimmiten siis komentotulkki ja se itse ps.
Parametreistä riippuen siis näyttää haluttuja aktiivisia prosesseja; esim ps ax näyttää aktiiviset prosessit, joita kirjautuneella käyttäjällä on lupa nähdä.
pwd
Printing the pathname, present/print working directory.
Näyttää hakemistopolun. Hyödyllinen tilanteissa, jossa et ole täysin varma, ja kaipaat varmistusta. Esim. Terminaali kun käynnistyy, se saattaa näyttää tältä; joku@koneennimi:~$ jolloinka et voi olla varma, mikä on polku siihen, missä olet. Näin ollen kun kirjoitat pwd tässä kohtaa, se todennäköisesti käyttöjärjestelmästä riippuen ilmoittaisi poluksi /home/joku/
rlogin
Logging into remote systems.
Käytetään tilanteissa, jossa kirjaudutaan etänä muulle koneelle. Liittyy siis SSH clientteihin ja sellaisiin, mitä käsitellään myöhemmin. Peruskäsky on siis login jonka avulla päästään kirjautumaan yleensä systeemiin.
rm
Removing files and directories.
Poistaa tiedostoja ja hakemistoja. Yleisimmin tätä ei pidä käyttää, mikäli joku neuvoo sinua tekemään jomman kumman seuraavista; joko rm -rf tahi rm -fr [sama käsky parametrit eri järjestyksessä].
Tämä poistaisi kaikki tiedostot ja hakemistot alihakemistoineen; normaalikäyttäjällä se aiheuttaisi vain sen, että oma kotihakemisto tyhjenee, sillä normaalikäyttäjällä ei ole oikeuksia muualle. Mutta jos tämän tekisi root-käyttäjänä juuressa, se tyhjentäisi jokaisen levyn, joka olisi mountattuna sillä hetkellä. Käytä siis vain niissä tilanteissa, kun olet todella varma, mitä olet tekemässä.
rmdir
Removing directories.
Poistaa tyhjän hakemiston. Jos yrität käyttää hakemistoon, missä on tavaraa, saat vain varoituksen siitä, että hakemisto ei ole tyhjä.
su
Logging in as another user.
Yksistään su kirjautuu root-käyttäjäksi normaalikäyttäjän rinnalle salasanaa kysyen. Mikäli haluaisit tilapäisesti vaihtaa toiseksi käyttäjäksi, se onnistuisi kirjoittamalla su:n perään käyttäjänimi. Esim. Muumipeikon ollessa koneella, hän voisi vaihtaa niiskuneidiksi [olettaen, että muumipeikko tietäisi niiskuneidin salasanan] kirjoittamalla su niiskuneiti
Mikäli Muumipeikko on vaihtanut rootiksi, häneltä ei enää kysytä salasanoja, vaan hän pääsee kirjautumaan kenenä hyvänsä.
Tässä on hyvä muistaa, että su avaa aina uuden istunnon vanhan päälle. Eli jos olet muumipeikko, ja menet su:n avulla rootiksi ja sen jälkeen niiskuneidiksi, niin seuraava joka tulee koneelle, on kirjautuneena niiskuneidiksi. Mikäli seuraava käyttäjä kirjoittaa exit niin niiskuneiti tippuu pois, ja tila palautuu rootiksi. Jonka jälkeen normaaliksi muumipeikko-käyttäjäksi palaaminen vaatisi siis vielä yhden exitin. Tämä on vähän kuin kasaisi ämpäreitä sisäkkäin. Päästäkseen takaisin lähtötilaan, pitää kirjoittaa yhtä monta exittiä kuin on käyttäjän vaihdosta.
tail
Printing the end of a file.
Head:n kaveri; tämä vain näyttää viimeiset 10 riviä tiedoston lopusta.
who
Displaying information about a system.
Näyttää, ketä on kirjautuneena systeemiin. Parametrien avulla kertoo muutakin infoa järjestelmästä.
whoami
Print effective user id.
Kertoo sinulle kuka olet siinä vaiheessa kun olet eksyksissä sen suhteen, oletko muumipeikko, nuuskamuikkunen, root-käyttäjä vai lähellä hemulia.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home