5.7.06

Copypastettamaan!

Tekstin peruskopiointi
Ajattelitko, että tekstin suhteen copy-paste on helppoa? Senkun vaan klikkaat oikeaa korvaa, siitä sitten "kopioi" tai "copy", kielestä riippuen tietenkin, ja perään sitten joko "liitä" tai "paste", kun olet paikassa minne haluat liittää kopioimasi tekstinpätkän. Tahi jos ei jaksa hiiriklikkailua, niin näppäimmistöltä saa saman aikaan painamalla "ctrl+c" ja sitten liittämiseen "ctrl+v".
Mutta sitten kun tuleekin eteen vaikka irc-clientti, jossa aukeaa eteen mielenkiintoinen valikko oikeasta korvasta. Esim. x-chatissa se tarjoaisi että "copy selected url", joka ei tietenkään toimi, ellei ole urlia mitä kopioida. Mikä siis neuvoksi?
No, sitten vain maalataan, ja mennään toiseen ruutuun, ja painetaan sitä "control+v"-yhdistelmää näppiksestä, ja se liittää kätevästi maalatun pätkän ilman copyn painamista. Ihan pelkästään maalaamalla. Ihanan helppoa, eikö?

Copypaste X:ssä
Ei se ole helppoa. Ei todellakaan. Ja miksi ei? Koska X:ssä on kaksi eri pastea, joista molemmat toimivat eri tavalla, ja se saattaa hieman sekoittaa. Voi liittää normaalilla kahdella tavalla; joko näppäimmistön tai hiiren avulla. Mutta lisäksi on sitten vielä toisenlainen liittäminen; hiiren keskinappi (Primary selection). Mutta se ei liitäkään samaa, mitä ctrl+v tai oikean korvan "liitä" liittäisi.

Miksi tämä on niin epäselvää?
Alunperin X:ssä ei ollut käytännössä ollenkaan clipboard-ominaisuutta, joten jos maalasi jotain vasemmalla napilla, sen pystyi sitten suoraan liittämään hiiren keskinappia painamalla. Sitten kun tulivat gnome, kde ja kumppanit, niin tuli myös clipboard; "maalaa -> oikea korva -> copy -> paste". Näin ollen sitten kopioida voi tavallaan kahteen paikkaan, josta toinen kopioi talteen toiseen paikkaan ja toinen toiseen. Tavallaan vähän kun että olisi kaksi kättä; mitä otat oikeaan käteen, on oikeassa kädessä, eikä sitä voi laittaa pois vasemmalla kädellä, ja mitä on vasemmassa, ei voi vastaavasti laittaa pois oikealla kädellä.
Mutta kuten kaikessa, tässäkin on poikkeuksensa. Oikeastaan vain kokeilemalla oppii. Kaikenlisäksi monessa softassa itsessään saattaa olla erilaisia elämää helpottavia (lue: hyvin paljon haittaavia) ominaisuuksia. Operassa on mm. tavallisen kopioinnin lisäksi "copy to note" joka toimii joko oikean korvan valikosta, heti copyn alta, tai näppäimmistöltä yhdistelmällä ctrl+shift+c.

Gnome-softasta Kde-softaan?
Se oikean korvan clip-board tulee gnomesta, joten kaikissa gnome-softissa on gnomen clipboard, ja vastaavasti kde-softat käyttävät sitten kde:tään. Jos käytetään sekaisin sekä gnome- että kde-softia, "tavallinen" (ctrl+c & ctrl+v) kopypaste ei toimi. Primary selection, eli se tekstin maalaus ja keskinapilla liittäminen toimii kuitenkin, sillä se ei ole riippuvainen käytetyistä kirjastoista. Joten vaikka alku on vähän hankalaa, niin loppujen lopuksi ominaisuus on kätevääkin kätevämpi.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

ILMIANNA POLIISILLE?